160,00

Reiki 1

Wat is Reiki 1?

Reiki 1 werkt op het psychische niveau. Bij de inwijding in de eerste graad Reiki wordt het kanaal waardoor Reiki stroomt geopend en een stuk gezuiverd. Hierna kan de Reiki energie vrij doorstromen en dat blijft zo de rest van je leven. Met deze graad kan je enkel met je handen behandelen. De eerste graad is een belangrijk instrument is om jezelf te helen. Zie het als een cadeautje aan jezelf. Je mag jezelf zuiveren, je moet nu eens niet aan de anderen denken. Dit is vooral in het begin wel belangrijk, later kan je ook anderen gaan behandelen. Maar alleen wanneer jij het wenst en eraan toe bent. Dan kan je de liefdevolle energie doorgeven aan andere mensen, dieren, planten en zelfs dingen.

Bij een behandeling geef je niet je eigen energie. Je wordt er ook niet moe van en neemt geen klachten over van anderen omdat je leert je te aarden. In Reiki I helpt de afstemming zelfs bij lichamelijke ziekten bij degene die de afstemming ontvangt. De lichamelijke gezondheid van de afgestemde verandert vaak ten goede in de maanden na de initiatie, of klachten verdwijnen helemaal. Iemand die Reiki 1 beoefend moet per handpositie ongeveer 3 á 5 minuten gebruiken, alvorens er voldoende energie opgenomen is door het lichaam. Met de eerste graad kan je best je hele leven verder. Je hoeft dus niet verder te gaan. Iedere Reikigraad is compleet op zichzelf. Heel wat mensen groeien spiritueel zonder een tweede of ook nog derde graad te halen. Voel je de behoefte om ook op afstand of door de tijd te behandelen, kies je voor Reiki 2e graad.

 

Hoe ziet het programma Reiki 1 eruit;

Binnenkomst met koffie of thee, ook gedurende de cursus

Uitdelen van het Reiki I cursusboekje

Kennismakingsrondje, cursist verteld wat ze al weet over Reiki

Reiki kaart trekken

Uitleg over de universele energie

Het verhaal van Usui

De leefregels

Uitleg Reiki-douche

De Reiki I initiatie

Oefening in zelfbehandeling

Uitleg over chakra’s

Uitreiking van het Reiki 1 certificaat

 

Tips 1e Graad

De belangrijkste tip: Behandel jezelf!!!

Behandel jezelf!!!” is naar mijn mening de belangrijkste tip die ik een eerstegraads Reikiïst kan geven. Het is het gemakkelijkste wat je ooit kunt doen, je legt je eigen handen op je eigen lichaam en laat de energie stromen. Toch schijnen er mensen te zijn die er moeite mee hebben. Tenzij je volledig in het gips zit of bij een ongeval je beide handen verloor kun je jezelf behandelen. Toch is het vreemd mensen uitvluchten te horen verzinnen waarom ze zichzelf niet behandelen. Ze hebben geen tijd of ze voelen zich vreemd wanneer ze zichzelf behandelen, enz. “behandel jezelf” al is het maar vijf minuten. Kun je je handen niet op één plaats houden verleg ze dan regelmatig, maar behandel jezelf. Nog een keer “behandel jezelf” en dan pas de anderen. Niemand heeft nood aan een behandelaar die niet goed voor zichzelf zorgt.

Je kan ook jezelf met één hand Reiki geven, bv. tijdens het autorijden, of tijdens je werk. Leg dan je hand op je zonnevlecht, aard jezelf (ja, dat kan ook in de auto! ) en laat de energie stromen.

Voel je ook absoluut niet schuldig als je een dag vergeet jezelf Reiki te geven. Een dagje, of een paar dagen overslaan kan echt geen kwaad. Reiki is voor altijd dat, verlies je niet. Zelfs als je er een paar jaar niks mee zou doen, en je begint weer, zal de energie nog steeds stromen.

Ik voel geen energie in mijn handen, help!

Vooral in het begin lijkt het moeilijk te voelen of Reiki nu wel of niet door je handen stroomt. Daardoor ga je snel aan jezelf twijfelen; kan ik het wel, voelt de ander wel wat want ik voel niks. Als je iemand anders behandeld kun je vragen wat die ander voelt als jij jouw handen oplegt. Maar als je jezelf behandeld en het lijkt of je niks voelt heb ik de volgende tip;

Doe eerst Gassho en klap daarna een paar keer in je handen. Daarna wrijf je je handen over elkaar. Dan houd je je handen tegen elkaar en haalt ze iets uit elkaar, je voelt dan een tinteling in je handen. Vervolgens breng je je handen weer tegen elkaar aan. Als je weer je handen langzaam van elkaar afhaalt, lijkt het of ze magneten zijn. Dit kan je een paar keer herhalen tot de afstand tussen je handen steeds groter wordt, maar je nog wel de tinteling en aantrekkingskracht blijft voelen. Op deze manier kun je ook de energiebal maken.

Van jezelf houden.

Met Reiki leer je van jezelf te houden. Je houd pas van jezelf wanneer je alle aspecten van jezelf aanvaard. Ook de minder goede. Dit is een goede oefening om de minder goede gevoelens van jezelf te leren aanvaarden. Ben je b.v. jaloers van aard en heb je er moeite mee, dan zal je er alles aan doen om te ontkennen dat je jaloers bent. Dit ontkennen doe je niet alleen naar anderen maar ook naar jezelf toe. Dus lieg je ook nog eens tegen jezelf. De oefening helpt je deze gevoelens te onderkennen en te aanvaarden. Let er wel op dat je deze gevoelens niet bij iemand anders plaatst, ze zijn van jezelf dus hou ze bij jezelf. Blijf goed bij jezelf (ga ergens rustig zitten en sluit je even van de buitenwereld af) geef Reiki op de plaats waar jij voelt dat daar het minder goede gevoel zit. Probeer dit zolang mogelijk vol te houden. Het kan zijn dat je pijn voelt op deze plaats, verleg je handen dan. Je moet jezelf niet forceren. Soms zijn deze gevoelens zo sterk dat ze niet van de eerste keer te behandelen verdwijnen. Blijf dan oefenen en verwens jezelf niet omdat het niet lukt van de eerste keer, het gebeurd zelden dat ze verdwijnen bij de eerste behandeling. Deze oefening kan je bij alle gevoelens toepassen.

 

Je nieuwe geluk aanvaarden.

Na een initiatie eerste graad is het best mogelijk dat er zoveel goeds naar je toekomt dat het een beetje onwerkelijk lijkt. Ook angst kan dan de kop opsteken. “Kan ik dit wel aanvaarden? Ben ik het wel waard? Wat als dit maar tijdelijk is? Hoe diep zal ik vallen wanneer ik weer een moeilijke periode krijg?” zijn een aantal vragen die dan gesteld worden. Wat kan je best doen op zo’n moment? In de eerste plaats geniet van al het goede dat je toevalt. Op één of andere manier zal je het wel verdient hebben. Kun je niet zondermeer genieten en word het je écht teveel. Blijf dan met je aandacht goed bij jezelf en doe grondingoefeningen wanneer je daar mee vertrouwt bent. Ze zullen je met beide voeten op de grond houden. Geef jezelf véél Reiki.

Ben je niet vertrouwt met grondingoefeningen dan is de volgende oefening heel geschikt hiervoor;

Zorg dat je ergens rustig kunt gaan zitten. Beide voeten plat op de grond met de handen op je dijen. Sluit de ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Visualiseer een lichtbol boven je hoofd en laat een straaltje naar je hoofd vertrekken. Laat dit straaltje langs je ruggengraat naar je stuitje en zo naar het middelpunt van de aarde vertrekken. Neem hiervoor ruim de tijd.

Wanneer dit straaltje het middelpunt bereikt heeft laat je het terugkomen naar je beide voeten om zo langs de voorkant van je lichaam terug naar de lichtbol boven je hoofd te keren. Laat de energie op deze manier zolang stromen tot je voelt dat je rustig wordt en blijf zo een tijdje zitten. Je kunt deze oefening zoveel doen als je zelf wil. Wanneer je vertrouwt geraakt met de oefening kun je ook verschillende kleuren mee laten instromen. Je kan ook je aura opvullen met de energie uit de lichtbol.

 

Hoe sluit ik af na een zelfbehandeling?

Voor mij is dit een belangrijk onderdeel van de zelfbehandeling. Ik zal je vertellen hoe ik het doe. Het is niet de enige juiste manier, je kunt het op je eigen wijze doen. Na een zelfbehandeling dank ik mezelf in de eerste plaats voor de behandeling, daarna dank ik de universele energie dat ze mij zo rijkelijk laat genieten van haar kracht. Ik vouw daarvoor mijn handen samen voor mijn borst ter hoogte van mijn hart en breng ze zo samen naar mijn voorhoofd, en breng ik dank uit. Je kunt dit een aantal maal na elkaar doen. Doe wat voor jou het beste aanvoelt. Je mag ook een eigen ritueel bedenken waar je je heel prettig bij voelt. Telkens met dank als centraal thema.