Skip to main content

Familieopstellingen

Wat is een familieopstelling/systeemopstelling:

Familieopstelling is een vorm van alternatieve psychotherapie.
Bij het opstellen van iemands systeem van herkomst, worden niet direct zichtbare relaties tussen familieleden, collega’s, vrienden etc. en de eventuele knelpunten zichtbaar.

Een familieopstelling is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het vraagstuk inbrengt, worden andere deelnemers uitgekozen als ‘representant’. De vragende deelnemer stelt hen op in de ruimte ten opzichte van de andere deelnemers, deels geholpen door mij.

Waarom familieopstellingen inzetten als therapie?

Er komen verstrikkingen aan het licht (soms in eerdere generaties) die hebben geleid tot stagnatie in het huidige leven van de deelnemer. Vaak zijn die verstrikkingen onverwerkte gevoelens als gevolg van nare gebeurtenissen, zoals het jong overlijden van een ouder of een kind, oorlogservaring en scheiding van ouders. Die onverwerkte gevoelens kunnen later geboren kinderen onbewust en onbedoeld belasten, waardoor zij uit balans zijn, zonder zich daar altijd bewust van te zijn.

Aan de hand van eenvoudige vragen van mij als begeleider brengen de representanten beweging in de situatie en kan er rust komen tussen de personen die de representanten vertegenwoordigen. De effecten van de sessie zijn soms op korte, maar vaak op lange termijn merkbaar.

Enkele voorbeelden van wanneer een familieopstelling/systeemopstelling ingezet kan worden;

  • Angsten, maar niet weten waarom(denk aan watervrees, angst voor vuur ed)
  • Familievetes
  • Onbalans in hoofd en gevoel

Als je niet zeker weet of jouw vraag geschikt is om tijdens een familieopstelling te behandelen, mag je altijd even appen of bellen met mij.